1. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Geschiedenis

Hotel Atlanta, gevestigd in een gebouw dat in de 20ste eeuw grote bekendheid had vanwege de verkoop van haar samos wijnen, het samos huis. Later werd het gebouw omgebouwd tot pension. In 1962 nam de familie Rooding het pension over en bouwde het om tot een viersterren hotel.

Voor 1962:

Het hotel gelegen aan de Neerhem (vroeger bekend als `t geboske) dat oorspronkelijk diende als woonhuis is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door de aannemer Jean Lemmens. Op de hoek van de gevel van Hotel Atlanta is nog altijd het door dhr. Lemmens geplaatste beeld van St. Antonius te zien.

Dhr. Lemmens was in zijn tijd mede bekend doordat hij tussen 1910 en 1913 onder leiding van dhr. Pierre Cuypers, de Romeinse Katakomben; de begraafplaats voor Christenen in Rome, uiterst zorgvuldig gereconstrueerd heeft. De schilders Sneltens en Visschers gingen zich, samen met aannemer Jean Lemmens, terdege oriënteren in Rome en slagen er daarna in om in Valkenburg een perfecte imitatie tot stand te brengen.

Na zijn werk aan de katakomben houdt dhr. Lemmens zich rond 1912 voornamelijk bezig met een agentschap voor samos wijnen. De samos wijnen werden gebotteld in Cadier en Keer door de paters der Afrikaanse missiën, die vroeger op het eiland Samos gewerkt hadden. Dhr. Lemmens had in deze periode het alleenrecht voor verkoop van de samoswijnen. Hij adverteerde echter ook met de verkoop van bordeaux wijnen.

In 1917 werd het samoshuis verkocht aan broer Joseph en zus Anna Rocks, afkomstig uit het dorpje Sibbe. Zij zetten de Samos traditie voort. In de winter van 1924 en 1925 onderging het gebouw nog een aantal ingrijpende veranderingen en werd het omgetoverd tot pension.

Tijdens de oorlog werd dhr. Joseph Rocks op 19 november 1942 in valkenburg opgepakt in verband met betrokkenheid bij de groep Erkens. In 1944 werd Joseph Rocks naar het Nacht und Nebel kamp Natzweiler in de Elzas gedeporteerd waar hij op 3 maart 1944 overleed.

Na het overlijden van haar broer zet Anna Rocks de exploitatie van het pension voort tot 1949. Hierna wordt het hotel overgenomen door haar nicht mw. Loozen-Rocks. In 1957 overlijdt Anna. In 1962 wordt het hotel overgenomen door dhr. Leo Rooding.

Na 1962:

De oorsprong van de Rooding familie, en wanneer komt zij in hotel Atlanta.

1917: De heer Johan Rooding geboren in Doesburg, bracht per toeval een bezoek aan Limburg. Zijn broer, die destijds een bedrijf exploiteerde in Heerlen, had hem uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Limburg. Johan Rooding die als pâtissier en kok werkzaam was, beviel het hier zo goed dat hij in Limburg bleef.

1928: Na in verscheidene hotels werkzaam te zijn geweest begon hij met zijn hardwerkende echtgenote in 1928 het hotel Den Halder op de hoek van de Emmalaan en de Koninginnelaan.

1934: In 1934 waagde het echtpaar Rooding een bijzondere sprong het middeleeuwse kasteel Den Halder in hartje Valkenburg werd door hen als hotel ingericht.

1940: In 1940 verneemt de heer Rooding dat Klooster genaamd Huis-ter-Geul beschikbaar komt. Tijdens een rondleiding door het klooster ziet hij al in zijn fantasie de mogelijkheid voor het oude klooster om te toveren naar het luxe Parkhotel Rooding.

1960: De heer Rooding geeft het bedrijf over aan een van zijn vijf zonen, Albert Rooding. Ook de andere zonen van Johan en Sietske Rooding zijn hoteleigenaren geworden. Jack Rooding exploiteerde destijds kasteel Wittem. Daan Rooding exploiteerde hotel Riche. Joop Rooding exploiteerde het Parkhotel in Bemelen.

Johan Rooding en zijn 5 zonen tijdens de opening van hotel Atlanta. Jack, Leo, Joop, Johan, Daan en Albert.

1962: Op 25 april 1962 komt het pension Rocks in handen van de heer Leo Rooding de jongste van de vijf kinderen van Johan en Sietske Rooding. Dhr. Leo Rooding heeft al sinds zijn 14e in de keuken bij zijn vader de nodige ervaring had opgedaan. Ook in de wintermaanden werkte hij in de keukens van diverse restaurants. Hij stak samen met zijn vrouw Susanne Rooding zijn hart en ziel in pension Atlanta. Dat in de loop der jaren uitgroeide tot een 4 sterren hotel.

1975: Echter op 22 september 1975 om 17.00 uur sloeg het noodlot toe. Op de bovenverdieping van hotel Atlanta, waar dhr. Leo Rooding samen met zijn vrouw Suzanne en 5 kinderen Monique, Sandra, Pascalle, Leo en Erik woonde, woedde een flinke brand.
Met alle beschikbare materieel werd naar de Neerhem uitgerukt om de brand te blussen. Die dag zouden er een gezelschap overnachten in het hotel. Zij werden ondergebracht in verschillende hotels in Valkenburg. Het hotel liep door de brand veel schade op; de hele bovenverdieping was opgegaan in de brand en het trappenhuis dat leidde naar de overige verdiepingen had door het blussen ernstige waterschade opgelopen. Het hotel moest voorlopig gesloten worden.

 Met man en macht werd het hotel opnieuw opgebouwd tot het meest brandveilige hotel van Valkenburg. Het hotel had een hele metamorfose ondergaan. Het vroegere puntdak was vervangen door een modern plat dak en er was een derde verdieping bij gekomen. Zo werd het hotel niet alleen een brandveilig hotel,maar had het ook nog enkele kamers erbij gekregen.

1979: In 1979 wordt het naast gelegen pand opgekocht en wordt deze omgebouwd tot hotelbar.   

 1995: Op 1 januari 1995 neemt de huidige directeur Leo Rooding samen met zijn vrouw Christel de beurt van zijn vader en moeder over. Vanaf dan volgen in een snel tempo de moderniseringen elkaar op. Er word gezorgd voor eigen parkeergelegenheid en de kamers en beneden verdieping worden gerenoveerd  en opnieuw gemeubileerd. Tevens word het pand van de buitenkant ook in een nieuw jasje gestoken. En zo groeit hotel Atlanta uit tot een jaaraccomodatie voor de toeristische en zakelijke gast.

1998 en 2000: Gezinsuitbreiding van hun twee zonen Leroy en Colin Rooding.

 Tot slot:

Inmiddels zitten zelfs de kleinkinderen van Johan en Sietske Rooding in de horeca branche. Niet alleen dhr. Leo Rooding, maar ook Pascalle Rooding heeft haar hart verloren in de Eifel en exploiteerd hotel Eifelgold Rooding. Theo Rooding heeft hotel Riche van zijn vader Daan Rooding overgenomen. Zijn jongere broer Daan en vrouw Andrea Rooding exploiteren hotel Heuvelzicht in Schin op Geul. En Joop Rooding neemt ook de beurt van zijn vader Albert Rooding over. En heeft nog menige jaren Parkhotel Rooding geexploiteerd. Nu is hij werkzaam als horeca adviseur. Zo ziet u dat ook de derde generatie van de familie Rooding hotels exploiteren in Limburg en omstreken. Er zijn zelfs al signalen dat de vierde generatie Rooding de horeca kriebels hebben gekregen.

 

 

 

brand
19750922-004
atlanta-voor-de-brand
zonen-rooding
7970655